woensdag 21 juli 2010

Dag 14: Sea Lion Caves

Heceta Head Lighthouse

In de buurt van de Heceta Head vuurtoren loopt de weg even vlak langs de kust. Deze vuurtoren schijnt een van de meest gefotografeerde plaatsen van Oregon te zijn.
Het weer was zoals zo vaak tijdens deze reis vrij plotseling opgeknapt.
 

Kust Oregon Kust Oregon
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Sea Lion Caves

Sea Lion Caves is een verzameling grotten met een open verbinding naar zee. De grotten liggen een klein stukje ten noorden van Florence, Oregon. In en rond de grotten zitten heel veel zeeleeuwen, als je geluk hebt. En dat hadden we. In de reisgidsen die we bij ons hadden werden de caves wel genoemd, maar niet als een niet te missen attractie. Toch was het voor ons een van de hoogtepunten van de reis.
Je komt binnen via de giftshop. Het is tenslotte Amerika en er moet dus overal geld worden verdiend. Daarna is het een prettige verrassing dat de uitkijkplatforms zo zijn gemaakt dat de dieren er weinig of geen last van hebben en dat je toch alles goed kunt zien.

 Sea lion Caves

De tekening hieronder geeft een goed beeld van de grot en de voorzieningen. Met een lift ga je naar beneden en dan kom je in een ruimte die uitzicht geeft op de grot waar de zeeleeuwen zitten.Buiten is er een observatieplatform. Vanaf grote hoogte heb je uitzicht op de zeeleeuwen die daar op de rotsen liggen.

Zeeleeuwen vanaf het platform Zeeleeuwen vanaf het platform
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Stellerzeeleeuwen

In en rond de Sea Lion Caves zitten stellerzeeleeuwen. Dit is de grootste zeeleeuwen soort. Ze komen voor langs de kusten van het noordelijke deel van de Grote Oceaan. Hoewel er rond deze grotten een heleboel zitten is het een bedreigde diersoort waarvan de populatie in de afgelopen 40 jaar met ongeveer tweederde is afgenomen. De naam komt van de Duitse wetenschapper Georg Wilhelm Steller die in de achttiende eeuw deze soort voor het eerst beschreef. Ook de Stellers gaai die we op een aantal plaatsen hebben gezien heeft zijn naam aan deze man te danken.

Zeeleeuwen vanaf het platformZeeleeuwen vanaf het platformZeeleeuwen vanaf het platform Stellerzeeleeuwen
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Hieronder twee foto's met het uitzicht vanaf het observatieplatform. In noordelijke richting is de Heceta Head vuurtoren weer te zien.

Uitzicht in noordelijke richting Uitzicht in noordelijke richting
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

De andere foto geeft het uitzicht in zuidelijke richting.


Uitzicht in zuidelijke richting Uitzicht in zuidelijke richting
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

In de Sea Lion Caves

Links een kaartje van de ingang van de grot, rechts een foto die hetzelfde punt laat zien. Op de achtergrond in beide gevallen de Heceta Head vuurtoren.In de grot kon je alleen zonder flitslicht fotograferen. De foto's zijn daarom nogal donker.

Op de eerste foto een overzicht van de grot.

 Overzicht
 Zeeleeuwen in de grot

Brandts aalscholver

Dit is de meest voorkomende aalscholver in de omgeving van de Sea Lion Caves. Het gebied waar deze soort voorkomt loopt van Baja California aan de Mexicaanse westkust tot het zuiden van British Columbia in Canada.

 Brandts aalscholvers


Grijze walvissen

Na het bezoek aan de grot zijn we nog even teruggegaan naar het observatieplatform. Daar stond ons nog een bijzonder moment te wachten. Vlak voor de rots waar de zeeleeuwen lagen kwamen plotseling twee walvissen, waarschijnlijk een moeder en een jong, aan de oppervlakte.

 Ansichtkaart walvissen

Uiteraard waren ze alweer de diepte in gedoken voordat we klaar stonden met ons fototoestel. Even later kwamen ze een stukje verderop nog even boven water. Naast een heleboel foto's met alleen maar water is het gelukt om in elk geval één walvis vast te leggen. Het verbaasde ons dat ze zo dicht langs de kust zwommen.

 Grijze walvis

Uit de informatie van Sea Lion Caves blijkt echter dat het vrij normaal is dat de grijze walvissen hun voedsel zo dicht bij de kustlijn zoeken. Bovendien beschermen ze zich op deze manier tegen aanvallen van groepen orka’s.

 Pad met observatieplatform

Op de foto hierboven het pad naar het observatieplatform en het uitzicht in zuidelijke richting.
Het gebouw dat de ingang tot de caves vormt met daarin de giftshop met stapels knuffelbeesten.


 Giftshop Sea Lion Caves

Florence

Na het bezoek aan de Sea Lion Caves was het nog maar een klein eindje rijden naar Florence, onze eindbestemming van deze dag. In het hotel waren ze erg vriendelijk. 's Avonds zijn we op advies van de mevrouw van het hotel gaan eten in een visrestaurant in een haventje. Het was best wel goed, alleen jammer dat ze geen gebruik maakten van de mooie locatie. Je had vanaf de tafels geen uitzicht op de waterkant.

Onderweg naar Florence Onderweg naar Florence

Onderweg naar Florence Lily Lake
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen