dinsdag 20 juli 2010

Dag 13: Portland

Portland - Oregon

Portland is met ruim 582.000 inwoners (2009) de 30ste stad van de Verenigde Staten. Inclusief de steden in de directe omgeving wonen hier bijna 2 miljoen mensen. Veel meer dan in de meeste andere Amerikaanse steden is men hier met het milieu bezig. De stad heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer.

 Portland

Ons hotel lag een eind buiten het centrum van Portland. Vlakbij het hotel was een halte van een spoorlijn naar het centrum waar elk kwartier een trein vertrok. In het centrum was het geen echte spoorlijn meer, daar reed de trein een rondje als tram.


Koele start

Volgens het weerbericht zou het een warme zonnige dag worden. Naar buiten kijkend zagen we heel wat anders. Het was volledig bewolkt. Dat hadden we echter al een aantal dagen op rij meegemaakt en na een tijdje werd dan zonnig en warm. En dus gingen we zomers gekleed en zonder jas de stad in. Bij het treinstation was het nog erg koud en we waren dan ook blij dat het treintje kwam. In de stad was het echter niet beter. In tegenstelling tot de voorgaande dagen wilde de bewolking maar niet verdwijnen. De foto's van die ochtend zien er nogal grauw uit.


 The Weather Vane

The Weather Vane

De paal op de foto hierboven is The Weather Vane op Pioneer Courthouse Square, het centrale plein in de stad. Dit kunstwerk moet om 12 uur voorspellen wat voor weer het wordt. We hoopten op een blinkende zon (mooi weer). Een blauwe reiger betekent regen en een brullende draak storm. We stonden er ruim voor twaalf uur te wachten in de kou, maar er gebeurde niets. Navraag in het visitor center leerde ons dat het ding stuk was.

Vanwege de kou hebben we een warme plek opgezocht, de bioscoop. Onderweg naar de bioscoop zagen we dit verkeersbord van een fietser die in de tramrails rijdt.We hebben in een soort arthouse bioscoop een Franse film gezien: le père de mes enfants. De film gaat over een filmproducent die financiële problemen heeft en zelfmoord pleegt. Toen we weer buiten kwamen was het toch nog heel mooi weer geworden.

012 Straatbeeld PortlandPortland


Portland Art MuseumIn het Portland Art Museum was een tentoonstelling van Robert Crumb die een stripversie van het Bijbelboek Genesis heeft gemaakt.

 PAM

Voor het Portland Art Museum stond het onderstaande kunstwerk. In het parkje voor het museum stond een beeld van Theodore Roosevelt op een paard. Roosevelt is een van de vier presidenten die bij Mount Rushmore uit een rots zijn gehakt.

009 Portland Art Museum011 Beeld Theodore RooseveldTheodore Roosevelt


Paraplumannetje

Na het bezoek aan het museum zijn we teruggelopen naar Pioneer Courthouse Square. Op dit plein staat de bronzen Umbrella Man die verwijst naar het vaak regenachtige weer in Portland.

018 Mannetje met parapluUmbrella Man


In de zon zag het plein er wat vrolijker uit dan eerder die dag. Op het dak van het grote gebouw was een of ander feest aan de gang.

013 Pioneer Courthouse Square016 Pioneer Courthouse SquarePioneer Courthouse Square

Na het eten in een uitstekend Italiaans restaurant zijn we met de tram/trein terug gegaan naar het hotel.

 Tram/trein

Vanuit de trein hebben we nog een aantal foto's proberen te maken, maar dat is niet echt goed gelukt.

022 Portland vanuit de treinPortland

Tot slot een ansichtkaart van Portland met op de achtergrond Mount Hood. Als je ergens een schilderij tegenkomt van een vulkaan uit de Cascade Range, is de kans groot dat het Mount Hood is. De berg heeft de klassieke vulkaanvorm met steile wanden en een smalle top. De berg ligt ongeveer 85 km ten oosten van Portland en is ruim 3400 m hoog. De laatste grote uitbarsting van Mount Hood was in 1781. In 1907 is er nog een kleine uitbarsting geweest.

 Mount Hood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten