maandag 12 juli 2010

Dag 5: National Bison Range (deel 1)

National Bison Range

De National Bison Range ligt een eindje ten noorden van Missoula. De ingang van het park is langs weg 212 in de buurt van het dorpje Moiese. De National Bison Range is al in 1908 ontstaan met de bedoeling om het uitsterven van de Amerikaanse bizon te voorkomen. Vroeger liepen er miljoenen bizons in Noord-Amerika maar met de komst van de Europeanen was hun aantal snel achteruit gegaan. Tegenwoordig zijn er weer ongeveer 350.000 bizons die voor een belangrijk deel in beschermde natuurgebieden leven.
Hoewel het geen echt National Park is, is de annual pass hier geldig. In het bezoekerscentrum kun je een film bekijken over het gebied.


Geelkaakweidespreeuw

In het gebied van de National Bison Range kun je met de auto een route rijden van ruim 30 km. Je gaat daarbij over een smalle niet geasfalteerde weg steil omhoog en omlaag. In het eerste deel van de route hebben we weinig beesten kunnen ontdekken. Deze geelkaakweidespreeuw was het eerste beest dat we tegenkwamen. Deze vogel is de 'state bird' van Montana.

Geelkaakweidespreeuw

In het eerste deel van de route lieten de beesten het nogal afweten. Wel mooie uitzichten en hier en daar in de verte een beest, zoals het hert hieronder.

007 Uitzicht NBRNational Bison Range


Gaffelbokken

Tijdens onze vorige vakantie kwamen we vrijwel in elk park wel een of meer gaffelbokken tegen. Deze keer hebben we alleen in de National Bison Range vanaf grote afstand drie exemplaren gezien. Het beest wordt ook wel gaffelantilope genoemd. Ze zijn echter niet nauw verwant met andere antilopen. Het zijn erg snelle dieren die 70 km per uur kunnen halen.

 Gaffelbokken in de verte

Bitterroot Trail

In de meeste nationale parken zijn uitgebreide netwerken van wandelroutes uitgezet. Hier niet. Het is hier niet de bedoeling dat je uitgebreid aan de wandel gaat. Je wordt geacht met de auto de route te rijden en onderweg zijn er op een paar plaatsen (hele korte) wandelroutes uitgezet. De Bitterroot Trail is daar een voorbeeld van. Vanaf een parkeerplaatsje loop je naar een punt met een erg mooi uitzicht.

013 Uitzicht Bitterroot trailBitterroot Trail


Rotswinterkoning en roodborstlijster

Hieronder een rotswinterkoning die net een insect heeft gevangen. De vogel komt voor in droge rotsachtige gebieden in Noord- en Midden-Amerika. Ze eten insecten en spinnen en ze jagen meestal op de grond. Het vogeltje van de foto voldoet aan alle eisen.


Rotswinterkoning

Ook hier weer een (luidruchtige) roodborstlijster.
 

Roodborstlijster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten