zondag 25 juli 2010

Dag 18: Lassen Volcanic National Park - Sulphur Works

Deze dag hadden we een vrij lange rit met weinig bijzonderheden. Vooral het eerste deel langs de US 299 was een mooie route.

001 US299 langs de Trinity004 US299 langs de TrinityUS 299

Mineral

In Mineral hadden we onze overnachting gepland. We kwamen halverwege de middag al aan en zijn nadat we onze bagage op de kamer hadden gedumpt alvast voor een eerste kennismaking naar Lassen Volcanic National Park gegaan. Het tankstation tegenover het motel zag er vervallen en verlaten uit. Omdat er in de verre omtrek van Mineral geen benzinepompen waren hebben we eerst zo'n 40 km gereden naar Chester voor de dichtstbijzijnde pomp. Alles bij elkaar was dat heen en terug ongeveer een uur rijden om te tanken.

Mineral, CA

Op de terugweg zijn we het park ingereden.

Lassen Volcanic National Park

Uitbarstingen van Lassen Peak

Lassen ligt aan het zuidelijke uiteinde van de Cascade Range die zich uitstrekt van het noorden van Californië tot in de Canadese staat British Columbia. De vulkaan bereikt een hoogte van 3.187 meter boven zeeniveau, en rijst 600 meter uit boven het omliggende landschap. Lassen Peak is een actieve vulkaan. Hier vond de laatste grote vulkaanuitbarsting op het Amerikaanse vasteland plaats voor de verwoestende uitbarsting van Mount St Helens in 1980. Tussen 1914 en 1921 zijn er diverse erupties geweest. Het hoogtepunt van de activiteit was in 1915.
Een paar jaar eerder, in 1912, was er in Alaska een uitbarsting van de Novarupta die vele malen groter was dan die van Lassen en Mount St Helens.


In het park liggen nog meer vulkanen, warme bronnen en vulkanische putten waaruit zwaveldamp opstijgt.
De fotograaf B.F. Loomis heeft de uitbarstingen gefotografeerd. Hieronder een paar van zijn foto's die als ansichtkaart te koop zijn. De eerste foto laat de uitbarsting in 1914 zien, de tweede foto die in 1915.

 Uitbarsting in 1914
Foto: B.F. Loomis
Uitbarsting in 1915
Foto: B.F. Loomis

Bumpass Hell Nature Trail

In het Lassen NP zijn twee wandelingen erg populair. Omdat het nogal veel zou zijn om die op één dag te doen wilden we deze dag alvast de eenvoudigste van de twee doen.

Bumpass Hell Trail

De Bumpass Hell Trail naar een gebied met hete modderpoelen dat zijn naam dankt aan een berggids die een been verloor toen hij hier in zo’n kokende poel stapte. Helaas kon ons plannetje niet doorgaan omdat de wandelroute vanwege de sneeuw was afgesloten.

Emerald Lake

Als alternatief hebben we alvast een stukje van de zuidkant het park verkend. Door de grote hoogte van het park, van 1500 tot ruim 3000 meter was er zelfs eind juli nog veel sneeuw en ijs te vinden. Bijvoorbeeld het Emerald Lake was nog deels dichtgevroren.

009 Emerald Lake011 Emerald Lake018 Emerald LakeEmerald Lake

Sulphur Works

Op deze plek in het zuiden van het park tref je een aantal zwavelhoudende modderpoelen en fumarolen aan. Fumarolen zijn openingen in de aardkorst waaruit hete dampen en gassen ontsnappen. Deze verschijnselen tref je vaak aan in vulkanische gebieden. We hebben dit soort dingen eerder gezien in Yellowstonde NP en in IJsland.

030 Sulphur WorksSulphur Works

 Kokende modderpoel

Hierboven en hieronder een kokende modderpoel.

Hieronder uitzicht op een veld met diverse fumarolen.

019 Sulphur WorksVeld met fumarolen

Vaak tref je op dit soort plaatsen gele kleuren aan door de zwavel die in de grond zit. De kleur van de heuvel is dan ook kenmerkend voor dit gebied.

023 Sulphur WorksGele kleuren

Op de foto hieronder is te zien hoe de stoom ontsnapt uit een gat in de heuvel.

Stoomgat

De bomen op het heuveltje leken niet al te stevig te staan.

025 Bomen bij Sulphur WorksBomen op heuvel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten