dinsdag 13 juli 2010

Dag 6: Dry Falls

Dry Falls en Scablands

Scablands is een gebied in het oosten van de staat Washington. Geologen hebben lang gespeurd naar de ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Het gebied wordt gekenmerkt door ribbels die veel groter zijn dan op plekken waar een gewone rivier stroomt. Verder liggen er in het gebied enorme keien die meer dan een ton kunnen wegen.

Uiteindelijk is men tot de conclusie gekomen dat enorme overstromingen tijdens de laatste ijstijd verantwoordelijk zijn voor het landschap. De overstromingen ontstonden door het leeglopen van een meer na het doorbreken van ijsdammen. Het meer bevond zich in een gebied dat nu in Montana ligt.

 Sun Lakes State Park

Bij Dry Falls in het Sun Lakes State Park was destijds een waterval, vele malen groter dan de Niagara watervallen. Na het verdwijnen van het meer vielen de watervallen droog. Langs weg 17 ligt het bezoekerscentrum van dit State Park. Vanaf het bezoekerscentrum heb je een mooi uitzicht over de Dry Falls.


Dry Falls vroeger

Hierboven een tekening van een informatiebord bij het bezoekerscentrum die weergeeft hoe het er hier zo'n 13.000 jaar geleden uitzag.

001 Dry Falls003 Dry Falls005 Dry Falls008 Dry FallsDry Falls


Cassins Koningstiran

Cassins koningstiran

Een nogal indrukwekkende naam voor een klein vogeltje dat leeft van insecten en besjes. Er zaten een heleboel van deze vogels in de bomen bij het bezoekerscentrum van Dry Falls.


020 Dry Falls benedenDry Falls beneden
021 Dry Falls benedenUmatilla Rock

Bij het bezoekerscentrum kon je de Dry Falls van bovenaf bekijken. We zijn daarna naar beneden gereden om te zien hoe het er vanaf die kant uit zag. Je moest een stukje omrijden en het eerste stuk was vooral heel erg droog en warm.

 Huurauto


De huurauto zag er nog schoon en onbeschadigd uit en dus was dit het moment om een foto te maken. Dit was op een parkeerplaats aan het einde van de geasfalteerde weg. Daarna kwamen er nog een paar kilometer over een erg slechte hobbelweg vol gaten. De weg eindigde bij de plassen water die je van bovenaf kunt zien.


 
027 Dry Falls beneden030 Dry Falls benedenDry Falls: einde weg


Vanaf dit punt aan het eind van de slecht berijdbare weg kon je het bezoekerscentrum zien dat boven aan de rand van de kloof staat.

Bezoekerscentrum Dry Falls

Geen opmerkingen:

Een reactie posten