donderdag 22 juli 2010

Dag 15: McKenzie Pass en Three Sisters

Three Sisters (1)

Three Sisters zijn drie vulkaantoppen van de Cascade Range in Oregon. De toppen zijn alle drie ruim 3000 m hoog. De laatste uitbarsting dateert van ruim 2000 jaar geleden. Er zijn aanwijzingen dat er ook in de toekomst uitbarstingen mogelijk zijn. Vooral rond de South Sister is het de laatste jaren nogal onrustig geweest. Op de foto hieronder zijn alleen de North en Middle Sister te zien. De foto's zijn gemaakt in de buurt van de top van de McKenzie Pass op een hoogte van ruim 1600 m. South Sister was vanaf hier niet te zien.

021 North en Middle sister North and Middle Sister


Dee Wright Observatory

Dit observatorium is een open bouwwerk dat volledig uit gestolde lava bestaat. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over een groot gebied. Je kunt hier ook korte wandelingen door de lavavelden doen.

Dee Wright ObservatoryMount Washington

Mount Washington is een vulkaan die relatief dichtbij is. Kenmerkend is de spitse top. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was waarschijnlijk ongeveer 1300 jaar geleden.

De tweede foto is genomen vanaf een uitkijkpunt een klein eindje verderop. De berg ligt op ongeveer 9 km vanaf de top van de McKenzie Pass.

035 Top McKenzie Pass038 Viewpoint kort na Dee Wright Observatory Mount Washington


Belknap Crater

Deze schildvulkaan is het dichtste bij het uitkijkpunt. Ongeveer 1500 jaar geleden zijn hier een aantal uitbarstingen geweest. De meeste vulkanen in dit gebied zijn zogenaamde stratovulkanen, meestal steile bergen en een spitse top. Bij de schildvulkaan is de top veel vlakker.
Deze vulkaan ligt op slechts 4 km vanaf het Dee Wright Observatory.

032 Top McKenzie Pass Belknap Crater


Mount Jefferson

Met 3199 m is dit de op één na hoogste berg van Oregon, alleen Mount Hood is hoger (3429 m). Mount Jefferson is een typische stratovulkaan. Deze berg ligt ongeveer 45 km van het uitkijkpunt.

Hoewel het deze dag prachtig weer was, bleven er rond Mount Jefferson steeds een paar wolken hangen. Slechts op één van onze foto's is daardoor de top te zien.

031 Top McKenzie Pass Mount Jefferson


Three Sisters (2)

Nadat we het Dee Wright Observatory hadden verlaten zijn we naar het erg toeristische dorpje Sisters gereden voor een enigszins verlate lunch. Daarna zijn we verder gereden in de richting van het stadje Bend. Eerder die dag, bij de McKenzie Pass, hadden we alleen uitzicht op de North en Middle Sister. Vanaf highway 20 waren alle drie de bergen te zien. De berg links is South Sister.

040 Three sisters vanaf zijweggetje van 20 Three Sisters


Amerikaanse notenkraker

De Amerikaanse notenkraker komt voor in grote delen van het westen van de VS. Het is een zangvogel uit de familie van de kraaien. De vogel leeft vooral van zaden en legt daarvan voorraden aan. Steeds een klein aantal zaden en die voorraden kunnen verspreid liggen over een zeer groot gebied (20 bij 20 km). De voorraad kan uit wel 2500 pakketjes bestaan.


Amerikaanse notenkraker

Het viel ons op dat Amerikanen hun honden vaak los in de laadbak lieten rondlopen. De honden leken dat eerder plezierig te vinden dan eng.

Hond in laadbak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten