maandag 19 juli 2010

Dag 12: Mount St Helens (2)

Flora en fauna

De uitbarsting van de vulkaan in 1980 had grote gevolgen voor de dieren en planten die in het gebied leefden. Sommige soorten zijn verdwenen omdat hun leefgebied bijvoorbeeld in de bossen was. Vogels die juist een meer open leefgebied nodig hebben zaten er vroeger niet en nu wel.
De goudmantelgrondeekhoorn zit bijna overal in het westen van de Verenigde Staten en ook hier was hij dus alweer te vinden.

 Goudmantelgrondeekhoorn

Castilleja en penstemon

Castilleja is een bloemengeslacht met meer dan 200 soorten. De rode bloemen op de foto hierboven behoren tot dit geslacht en worden in het Engels Indian Paintbrush genoemd.

 Indian Paintbrush


De paarse bloemetjes op beide foto´s zijn van het geslacht penstemon, in het Nederlands ook wel schildpadbloem. Deze variant heet in het Engels Purple Penstemon.

 Purple PenstemonRestanten van bomen

30 jaar later is nog steeds goed te zien hoe alle bomen in een groot gebied als luciferhoutjes zijn geknakt. Hier en daar groeit er inmiddels wat laag struikgewas tussen de boomstammen. Op veel plekken valt op dat de stammen bijna allemaal in dezelfde richting liggen.

028 Mount St Helens035 Omgevallen bomen
Bomen na de uitbarsting van 1980
027 Mount St Helens Mount St Helens

Spirit Lake en Mount Adams

Eerder zagen we Mount Adams van grote afstand. Bij het Johnston Ridge Observatory zat je duidelijk al wat dichter bij deze berg. Dit bezoekerscentrum is genoemd naar een vulkanoloog die bij de uitbarsting van de vulkaan om het leven kwam nadat hij wekenlang de veranderingen van de vulkaan had bestudeerd.

 Mount Adams

Op de foto hieronder is in de verte Spirit Lake te zien. Langs dit meer loopt ook een weg met enkele uitzichtpunten. Je moet wel ver omrijden om de vulkaan van beide kanten te kunnen bekijken. De weg die wij hebben gevolgd eindigt bij het bezoekerscentrum.
 
 Spirit Lake

Nieuwe lavakoepel

Na 1980 is de vulkaan nog een paar keer actief geweest. Het ging steeds om kleine uitbarstingen. Die uitbarstingen hebben een nieuwe lava koepel gevormd in het gat dat in 1980 is ontstaan.

041 Mount St Helens031 Mount St HelensNieuwe lavakoepel

Hieronder nog een paar foto's van het kale gebied rond de vulkaan.

Rond Mount St Helens

De meeste foto´s die je tegenkomt van dit gebied laten de berg zien en de verwoeste gebieden eromheen. Het lijkt dan net alsof je daar helemaal alleen was. Dat is echter niet het geval bij deze berg. Bij het bezoekerscentrum aan het eind van SR 504 is het meestal vrij druk.

 Drukte bij het uitzichtplatform
043 Mount St HelensMount St Helens

Na het bezoek aan Mount St Helens zijn we via de Hoffstadt Creek Bridge richting Portland vertrokken. Deze brug ligt op de grens van het gebied dat in 1980 volledig is verwoest. In het gedeelte dat buiten het nationale park ligt zijn nieuwe bossen aangeplant. In het park laat men de natuur zijn eigen gang gaan.

 054 Hoffstadt Creek BridgeHoffstadt Creek Bridge

Hiermee kwam ook een eind aan ons bezoek aan de staat Washington. Portland ligt net over de grens in Oregon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten